Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 15:45 - "На мушката на леля Дафина" - статия за сп. "ТЕМА"
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.10.2009 16:18Калин Първанов


На мушката на леля Дафина


Тя вбеси кмета на София, който я нарече комунистка.
При комунизма пък й казвали дребнобуржоазен елемент. Както тогава, така и сега гражданката Георгиева не премълчава неправдите и не цепи басма никому.

70-годишната Дафина Георгиева, живееща на 11-ия етаж в блок 204 А в квартал "Красно село", се е подготвяла за атентата целенасочено и методично. Въпреки претърпените наскоро три операции, последната от които особено тежка, възрастната жена е била в пълно съзнание и с бистър ум. Отлично е осъзнавала последиците от престъпния замисъл, за което свидетелства фактът, че до последно го е държала в тайна дори и от най-близките си. Разкрила помислите си единствено пред своя съседка юристка. "Да не вземат да ме обвинят в тероризъм", поинтересувала се Георгиева. "Е, чак пък за едно яйце...", уклончиво отвърнала комшийката, като по този начин станала неволна съучастничка в планираното покушение.

Предната вечер леля Дафина научила в бакалницата пред блока за предстоящото посещение в квартала на най-рейтинговия политик в България и вероятен бъдещ премиер. На сутринта извадила последното яйце от хладилника си и предвидливо го увила в салфетка, преди да го укрие в чантата си. След това излязла с невинен вид пред блока и хладнокръвно запратила яйцето по кмета на София Бойко Борисов. За късмет не успяла да улучи. След извършеното посегателство Георгиева се прибрала спокойно вкъщи и не разказала на никого. Съпругът й Атанас Леонидов - пенсиониран професор от Института по икономика към БАН и автор на книги, превеждани в Западна Европа, разпознал извършителката чак вечерта в новините по телевизията.

Пет дни след инцидента Дафина Георгиева е наясно с тежестта на извършеното от нея деяние, но продължава да не се разкайва. Единственото съжаление, което споделя, е свързано с неумението й да уцелва. "Трябваше да го пооцапам малко, какво пък... Но улучих предприемача. Жалко, че от дете не мога да целя точно. Е, може и да е леко хулиганска проявата ми за един възрастен човек, но понякога нещата трябва да се казват малко по-директно", обяснява дългогодишната служителка в Комитета по култура.

Драмата се разигра на 17 юли, когато Бойко Борисов посети "Красно село" за първа копка на нова детска градина. Вместо с благодарности край улица "Лелинска чука" градоначалникът бе пресрещнат от леля Дафина и нейното яйце, попаднало в тялото на бъдещия строител на обекта. На бойката пенсионерка пригласяха група гневни съкварталци, протестиращи срещу предстоящото застрояване на поредната зелена площ в района.

Според единодушните свидетелства на медиите, вбесен от оказаното му посрещане, Борисов се заканил

да направи на омлет политическите си опоненти.

"Ще ги омета вашите хора, комунистите! Ще ги скъсам и ще ги пратя там, където им е мястото!", декларирал кметът на София. Предвидливи общинари се погрижили да озвучат празничното събитие и без да искат, нацелили точния репертоар. Така баталната сцена се разиграла под звуците на песните "Моя страна, моя България!" и "Нашият народ е непобедим!".

В следващите часове новината обиколи няколко пъти цялата страна, предавана от агенция на агенция. Яйцето на митичната леля Дафина засенчи дори новините около очакваното спиране на еврофондовете, а самата тя, без да подозира, се превърна в най-одумваната жена в държавата. Пенсионерката от "Красно село" взриви форумите в Интернет и разполови електората на две, както дори писателската свада Пасков - Карбовски не успя да цепне обществото. Половината форумци видяха в Георгиева предвестник на истинското гражданско общество и на европеизацията на България. Другата половина я нарочи за поредната "червена бабичка", опитала се да сложи прът в колелото на прогреса. Големият въпрос каква всъщност е Дафина - дали е комунистка, костовистка или атакистка, остана без отговор.

Съмненията за комунистически заговор срещу кмета Борисов се усилиха на следващия ден, когато премиерът Станишев онагледи тъкмо с яйца повишаването на благосъстоянието на народа в мандата на социалистическото правителство. През 2001 г. с една средна работна заплата е можело да се купят 104 кофички кисело мляко и 1610 яйца, докато днес парите стигали за 160 млека, а яйцата са 2610. Точно с 1000 повече, изреждаше министър-председателят от трибуната на парламента. Статистиката на Станишев роди основателни предположения, че българският пенсионер не е в състояние да усвоява по няколко десетки яйца дневно. И няма за какво да използва излишъка, освен да обстрелва с него лидера на опозицията.

Леля Дафина обаче не успя да консумира славата, която се изсипа върху крехките й плещи. "Един български професор не може да си позволи Интернет. Вкъщи имаме само компютър", шегува се тя. Колкото до политическата си принадлежност - споделя пред "ТЕМА", че е била безпартийна допреди няколко дни. Но сега покрай кварталните протести попълнила формуляр за членство при зелените. И самата тя обаче се затруднява да си спомни в коя точно зелена партия се е записала. "Кога бе? Аз пак ли не знам?", искрено се учудва проф. Леонидов, който има дълъг партиен стаж. Членувал е в БКП, после в БСП, но след поредицата от десни завои наскоро изпаднал от партията без излишен шум и демонстрации.

Много години преди да бъде заклеймена от Бойко Борисов като комунистка, леля Дафина е носила прозвището "дребнобуржоазен елемент".

Не обичала да си стиска езика зад зъбите

особено по профсъюзни събрания. Отгоре на всичкото баща й цял живот бил частник - имал собствено шивашко ателие в Пещера и обличал целия град. Гражданката Георгиева не е единственият поборник за справедливост в рода си. Прадедите й някога хванали гората, за да избегнат помохамеданчването, а после основали родопските селища Батак и Равногор.

"Съпругата ми е честна до глупост. Никога не може да се изкриви и да каже на черното бяло", шепне кроткият професор, докато съпругата му крачи напред и бистри политиката със съкварталците. Когато професорът е далеч и не я чува, леля Дафина също не пести комплиментите си: "Целият хол е затрупан с литература. Казвам му - нямаш балтон и ще се облечеш в книги." Освен с книгите двамата делят апартамента с малката си дъщеря и с внуче на година и половина. Както за стотици деца в квартала и за малкия Атанас няма място в детска ясла.

За решението на пенсионерката да вдигне ръка срещу кмета на София допринесла организацията на общинарите му за първата копка. "Най-много се вбесих, че ни имат за глупаци и си мислят, че не виждаме цялата показуха, която правят. Преди да дойде, докараха два микробуса с майки с колички. Ние си знаем нашите булки, не бяха оттук. Свършиха ли се младите жени в квартала?", негодува Дафина. И успешно имитира интонацията на градоначалника, когато цитира думите, с които се е обърнал към нея: "Айде махай се, бе? Кво лаеш?" (Тонът едва ли щеше да е същият, ако кметът знаеше, че "атентаторката" му има крепки познанства във висшата администрация на една от великите сили, но какво да се прави - дори и Бойко Борисов не е информиран за всичко).

Родопчанката никога няма да забрави и друга реплика на Борисов, отправена към районния кмет Пламен Църноречки: "Като изчистиш тия боклуци, тогава ще ме викаш за първа копка!" Според Георгиева кметът е имал предвид протестиращите, а не битовите отпадъци наоколо, които по спешност били разчистени предния ден.

След като хвърлила яйцето по Борисов, демонстрантката логично попаднала в ръцете на полицията. Униформените вежливо поискали трите имена и личната й карта. Леля Дафина пък използвала случая да се запознае с кварталния: "О, ти ли си това? Защо те няма нощем, когато тук си правят родео с мощни коли и мотори?"

Георгиева признава, че Борисов има фенове в квартала. Когато кметът се появил, възрастен човек от съседния блок се втурнал да му целува ръка. По-прагматични негови набори използвали суматохата, за да ометат бонбоните от официалната маса. Противниците на строежа пък давали и нощни дежурства на палатка пред блока. В разгара на летния сезон собственик на туроператорска фирма зарязал бизнеса си, за да пази градинката. В бденията активно се включили политологът Антоний Тодоров и актьорът Камен Донев.

В лагера на протестиращите липсват противници на детските ясли и градини. Но хората не са съгласни за целта да бъде застроена една от малкото останали зелени площи в района, която са култивирали през годините. На жителите на "Красно село" не им харесва въпроса

искате ли детска градина вместо градинка.

Защото по същия начин утре може да ги попитат: "Какво избирате - площадка за контейнерите за отпадъци или спирка на градския транспорт?" Недоверието им се засилва заради липсата на обществено обсъждане на проекта. Не са чули и за публично обявена обществена поръчка.

Протестиращите са мнителни, защото неведнъж са опитвали от миш-маша на софийските общинари. Пред очите им в последните години един по един са усвоявани свободни общински терени. Футболно игрище е префасонирано в жилищен комплекс, сграда се е настанила в училищен двор. По проект трябвало да бъде на пет етажа, а пораснала с още два, но на кого му се занимава с подробности от кварталния пейзаж. Важното е, че в замяна на терена предприемачът е подарил нова ограда на училището... Другаде оградата на детска градина също е била поотместена малко "от кьоше", за да стори място за ново блокче. Наблизо пустее бивша забавачка за две групи, превърната в склад. Трета детска градина е затворила врати преди години, превърнали я в нотариат, а наскоро я съборили с титанични усилия, за да се отвори хоризонт за поредния строеж. Старите жители на "Красно село" делят летоброенето на "преди Бойко" и "след Бойко". Повечето примери са от първия период, но не липсват и от втория.

"Кой ги е продал тези терени, аз ли?", пита леля Дафина, докато ни развежда из кварталните забележителности. Из "Красно село" хвърчат бетонобъркачки, а майки с колички тренират "гигантски слалом" из разбитите улици и тротоари. Проф. Леонидов си спестява обедната разходка из строителните площадки, защото предпочита да се върне към тихите си научни занимания вкъщи. В трудовете си критикува крайния неолиберализъм в икономиката и корупцията, която предизвиква "упадък и застой в обществата". Макар и с компютър без интернет, пенсионираният икономист е отлично информиран за събитията по света и у нас, с особен интерес следи ипотечната криза в САЩ и в Европа. С информация и данни му помагат негови ученици в различните институции. "Чухте ли, че вчера най-голямата ипотечна корпорация в Испания е обявила несъстоятелност?", пита за "довиждане" професорът.

28.07.2008 г.Тагове:   детска градина,


Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 127201
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив