Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 13:27 - Алтернатива или спаринг-партньор?
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 3321 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.11.2011 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Калин Първанов

Алтернатива или спаринг-партньор?


От предизборна кампания Сергей Станишев влезе в предконгресна. За удържането на властта в БСП са необходими напудрени анализи, несъществуващи победи, съмнителни числа и апаратни игри



След пета поредна загуба от ГЕРБ, Сергей Станишев няма да иска вот на доверие като председател на БСП, защото има по-важна работа. Малките демократични процедури са досадна подробност на фона на голямата задача - да спасява демокрацията.
Станишев недоволства от старата десница – симпатизантите й не били истински демократи, щом предпочели да пасуват на балотажа. А може би е очаквал благодарности, задето преди две години опита да изхвърли сините от парламента с решение за 8-процентова избирателна бариера?
Според бившия премиер, за 20 години не се били случвали толкова скандално организирани и провалени избори, заради което на управляващите от ГЕРБ нямало да им се размине. То, и в БСП за 19 години беше немислимо да се опорочи вътрешен вот за членове на Изпълнително бюро, но през 2009 г. – при управлението на Станишев, и това се случи. Измамата се разчу, изборът бе повторен, а на виновниците им се размина.
В навечерието на 11-ата си година начело на БСП Станишев не крие аспирации за още един мандат, за да изправeл партията на крака. Но кой я постави в партер? Няма да е чудно, ако за виновник бъде посочено дори цунамито от Фукушима? Но не и идеологията на Фукуяма, която постепенно облъчи елита на БСП. За да се стигне до там кандидат-президентът на левицата да изрежда с почит в кампанията си някои от крайните проповедници на неолиберализма.
Според анализите на Станишев, БСП се е утвърдила като основна алтернатива на ГЕРБ. Известни основания за това му дава изборния крах на всички останали партии. В историческа перспектива БСП вероятно е алтернатива на ГЕРБ. Но в актуалното си състояние по-скоро е любимият спаринг-партньор на Бойко Борисов.
Още с обявяването на края на изборния ден, Станишев прескача от студио в студио, за да обяснява, че остава на поста, защото се  чувствал задължен да оправдае доверието на милион и половина избиратели, гласували на втория тур за двойката на БСП. Но някой питал ли ги е дали очакват точно този „жест” от него?

Флиртът на бившия премиер с
избирателите на Калфин и Ламбо


е като обяснение на ученик по адрес на желана съученичка: „Тя ми е гадже, ама още не знае”.
Сред гласувалите на втория тур вероятно са десетки хиляди онези, които в конфликт с вътрешния си мир, са пуснали бюлетина за Калфин-Данаилов, само и само за да не отиде цялата власт в ръцете на ГЕРБ. Преди вота популярност доби анекдотът „Гласуваш за Ламбо – получаваш Калфин”. Истината се оказа малко по-различна: Гласуваш за Ламбо и Калфин – получаваш Станишев! И Кутев в добавка. За да има кой да разтълкува на електората загубите като победи. „Ако Сергей не бе останал начело на БСП, сега тя щеше да е смазана като десницата”, анализира секретарят по медийната политика.
Когато фактите говорят и боговете мълчат, са казали древните. Днес е в сила друго: когато говори Кутев, фактите нямат никакво значение. В това отношение не е сам.
Тези дни група от мастити социолози се нае да илюстрира подема на БСП с констатацията, че в сравнение с 2007 г. партията е увеличила броя на общинските си съветници. Не е нужно социологическо образование, за да изчислиш от данните на ЦИК, че ГЕРБ са спечелили 1609 места в местните парламенти срещу 1160 за БСП (в над 20 общини партията се е явила в коалиция, така че реалният брой на нейните съветници вероятно е още по-малък). За сравнение - предишните местни избори „Позитано” отчете 1279 свои съветници. Справка – сайтът на БСП.
И това не е единственото историческо постижение на БСП на тези избори. На 23 и 30 октомври социалистическата партия

регистрира най-ниския
си резултат


на първи и втори тур на президентски вот в брой получени гласове. Дори разсеян интелектуалец и абсолютен дилетант в политиката като Иван Маразов, хвърлен на амбразурата в предварително загубена битка през 1996 г., получи 150 хиляди гласа повече, отколкото професионалният политик Ивайло Калфин в комплект с партийната икона Стефан Данаилов през 2001 г. При това, професорът по тракология не получи нито глас от Ахмед Доган, за разлика от 130 хил. депесарски бюлетини за Калфин и Данаилов на първия тур и още близо 170 хил. на втория.
Най-малък в историята на БСП е и броят спечелени кметски места в общините – 76. Дори и несъществуващи 93 „червени кметове”, отчитани от партийната централа, не променят мястото на тези избори в историческата класация. Въпрос на дни е да се подпечата още един безпрецедентен резултат за БСП – най-малък брой председатели на общински съвети.
Разбира се, социалистите имаха и своите реални победи, поднесоха и няколко изненади. Внимателен прочит на резултатите в сравнително големи общини като Враца, Сливен, Шумен, Перник, Ловеч, Троян, Бяла, Самоков, Гоце Делчев, Пещера, Асеновград и др. ще покаже, че мнозинството от избирателите са предпочели кандидат-кметовете от БСП едновременно с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев-Маргарита Попова. Тоест, това са повече лични победи на успешни кандидати, отколкото знак за възхода на БСП.
На фона на  тези резултати, на „Позитано” не им остана нищо друго, освен да се провъзгласят за „морални победители”. Искането за касиране на президентските избори

изглежда като авантюра,
но е логична бръмка в


предприетата от Станишев предконгресна кампания, която започна още с пресконференцията му в нощта на 30 октомври. В следващите седмици бившият премиер ще обиколи страната, за да преброи оцелелите организации, да се снима до победителите и да утешава загубилите със закани срещу управляващите. Така ще поведе с една обиколка на Георги Първанов, който поне още два месеца не може открито да се занимава с партийна дейност.
Междувременно Станишев ще наблюдава ходовете на своя предшественик и вероятно няма да бърза със свикването на новия конгрес. Мандатът на настоящия изтича през 2012 г., но уставът не конкретизира кога точно трябва да се изберат делегатите на следващия. Запознати със стила на Станишев не изключват форумът да бъде свикан чак през следващата есен. Тогава ще е минала цяла година от загубата на местните и президентските избори, Стефан Данаилов ще е дръпнал бодра бузлуджанска реч, Станишев ще е констатирал, че доверието в управляващите продължава да ерозира, а към БСП трайно да се покачва и ще е призовал съпартийците си да се сплотят и консолидират (разбирай – около него) пред лицето на тежките парламентарни избори, които ще предстоят само след няколко месеца.
Индикации за започналите апаратни игри около преизбирането на Станишев са и правените гласно сметки дали уставът на БСП ще позволи на Георги Първанов да се върне бързо в партийните органи. Документът изисква задължителен двугодишен членски стаж, за да се кандидатираш за ръководител. Спорът е дали прекъсването на членството (при Първанов – по разбираеми причини) анулира и натрупания партиен стаж. И докато някои социалисти са заети в апаратна подготовка, други надигат глас, че е време досегашният председател да бъде назначен за отговорник по моралните победи, а на неговия пост да бъде избран друг, който да отговаря за реалните.

сп. "ТЕМА", 12 ноември 2011 г.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 183276
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив