Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 11:08 - "К'ъв си ти, бе?" като тон за предконгресна дискусия
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 4988 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 19.03.2012 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Калин Първанов

Време е за разговор от първо лице по проблемите на БСП, а не от името на баби, бащи и Бащици




БСП навлезе в отчетно-изборната кампания с витаещи очаквания да бъде разделена на "първановисти" и "станишевисти". В последните дни обаче изникнаха нови и все по-екстраваганти линии на разделение на членовете на БСП.

На "никои" и "Някои". На "първо поколение" и "второ поколение" партийци. На първо, второ (а вероятно и трето) качество социалисти. На "нашите баби" и останалите. Не бих се учудил скоро да се появят и Първо Главно управление членове срещу Второ Главно управление членове.

Тревожното е, че разделителните линии се чертаят от овластени функционери на БСП, които иначе през ден натрапват мантри за "Единство!".

Eто откъде идват моите притеснения:
"Много е лесно да удряш партията, когато си никой в нея", казва бившият зам.-председател Румен Петков (пред агенция "Фокус", 8 март 2012 г.). Патосът му е насочен срещу Татяна Дончева, която също като него е член на Националния съвет на БСП. Тя пък заявила, че Румен Петков, заедно с Георги Първанов, Сергей Станишев и Румен Овчаров са превърнали БСП в своя бащиния (в. "Стандарт", 8 март). Започвам да се питам, ако Дончева е "никой" за Петков, то какво ли мисли той за онези членове на БСП, които никога не са се достигали до никаква ръководна позиция. Вероятно са пето-шесто качество. Или направо преоценена стока, чиято функция се свежда единствено до това да гласува на избори за първото качество партиен елит?

При това ниво на политическите дебати, да се чудим ли че в обществото, дори и при най-дребния битов конфликт, обичайният въпрос  е "К"ъв си ти, бе?!".

След като не за първи път обижда една дама, на свой ред депутатът от Плевен е засегнат от друг съпартиец – Юрий Асланов, който анализира, че някои хора като Георги Първанов и Румен Петков"не разбират защитните рефлекси на БСП, които ще се задействат"(пак в. "Стандарт", 8 март).  И не ги разбират не за друго, ами защото са едва "първо поколение социалисти"… Тоест, социалисти са, ама не от сой.

Впечатлен съм от подобна логика на уважавания социолог!  Единият от дядовците ми, вече покойник, беше диригент. Това означава ли, че аз съм трето поколение музикант, въпреки твърденията на цялата рода, че слон е стъпил върху ухото ми?  И това че съм присъствал на концертите на дядо, а хорът му днес носи неговото име,  дава ли ми правото да раздавам оценки наляво-надясно кой е никой и кой е някой в музиката? И да казвам кой трябва да пее в хора и кой не?

Да не би социалистическата партия да е заприличала на клуб за аристократи, достъпът до който се измерва по заслугите и владенията на предишното поколение?  Между другото, аз кое поколение социалист съм? Второ или трето (с  едно прекъсване)? Като слушам тази предконгресната "дискусия"  още повече започвам да разбирам решението на родителите ми да прекъснат фамилната традиция.

Петков обаче е впечатлен не толкова  от  обидата, нанесена на всички социалисти, чиито майки и бащи не са били партийци, колкото е засегнат  лично. "Твърдението за това, че съм първо поколение социалист, аз не го приемам, включително – съм му го казал и по телефона и съм настоял да го опровергае (на Асланов – бел авт.). Това е обидно, аз се гордея с моя баща, светла му памет. Човек, който е излизал от партията, човек, който е бил в СДС, да ми обяснява кое поколение социалист съм, е твърде цинично",  заявява бившият кмет на Плевен.

Е, щом видни фигури в БСП започнаха да си мерят и бащините заслуги, склонен съм да повярвам, че наистина са превърнали партията в бащиния…Както е тръгнало, утре сигурно ще си премерят и дедовите!

В този ред на мисли не мога да пропусна още едно емблематично изказване от последните дни. "Нашите баби не искат да избират между Станишев и Първанов. Те искат БСП" (Антон Кутев пред БНТ, 7 март). Интересно, откъде ли знае какво точно мислят бабите? Да не би да е говорил лично с всичките? Или да е взел професията на Асланов и да е провел партийно представително социологическо проучване? Явно аз съм попаднал на непредставителна извадка, защото напоследък съм чувал и други мнения от "наши" баби. Едни казват Станишев да остане, други – Първанов да дойде, трети – че и на двамата им е ред да оставят БСП на мира, а четвърта ми рече: тия горе хич да не ни вземат за толкова прости и да спрат да се оправдават с нас.

Какво точно мислят бабите в БСП (а и не само те!) предложи да чуем Георги Кадиев. Идеята е успешно прилагана в европейски социалистически партии:  провежда се вътрешен избор за лидер с участието на всички членове. Мнението на Кадиев  беше последвано от гробно мълчание. Но за какво ни е да чуем какво мислят бабите в БСП, след като БСП си има говорител в лицето на Антон Кутев?

Неотдавна, в хода на номинациите за кандидат-президент, идеи за вътрешен избор изказаха и други социалисти като Янаки Стоилов, Иво Атанасов, Георги Близнашки. Мълчанието беше още по-оглушително. Може би всички те са никои, за разлика от горецитираните Някои! Впрочем, в едно телевизионно студио Антон Кутев заяви точно това по адрес на професор по конституционно право. Не знам с какво самочувствие го изрече, вероятно от висотата си на "второ поколение" номенклатурен кадър и професионалист в някоя област?

И тъй като редица партийни деятели, включително Румен Петков, вече открито поставя въпроси за това кой кой е в БСП, от кога е в партията и дали я е напускал, нека  направят публичен регистър в това отношение.  Но не с избирателно поднесена логика като тази: Татяна Дончева  е "съмнителна", понеже  е била безпартийна до 1997-а, а Ивайло Калфин е "доказано наш", макар и да е напускал БСП през  същата година? Нека регистърът включва всички сегашни депутати,  членове на Изпълнителното бюро, секретари и оргсекретари, ръководители на отдели в партийния апарат.

Опасявам се само, че много от нашите баби няма да понесат цялата информация. Защото току виж се оказало, че докато някои са спасявали БСП през 1997-а, други са плели чорапи, трети още не са знаели къде се намира улица "Позитано", а четвърти са били назначавани от правителството "Костов" в директорски бордове на емблематични държавни предприятия и са участвали дейно в приватизацията им! Ще се въздържа от споменаване на имена, само за да не наливам още масло в огъня.

В тази връзка имам предложение.

Трите горецитирани изказвания смущават с претенцията на техните автори да говорят, или от името на всички в БСП, или от името на някакви посветени и привилегировани среди в партията. Но тъй като БСП се намира в отчетно-изборна кампания, тоест в период на оценка и преоценка на отминалия 4-годишен период, в който всички сме донякъде г-н Никой, нека тези, които имат Некои съображения, да ги излагат от собствено име. Или от името на организациите, в които членуват, в случай, че те са провели отчетно-изборните си събрания и са приели позиции по острите проблеми на БСП – идейни, кадрови, организационни, структурни, морални. В краен случай, нека  да говорят и  от името на бабите, но на собствените си! Само така могат да претендират, че имат право да участват в решаването на проблемите на БСП, а не са част от тях, каквото впечатление все по-натрапчиво оставят.


в-к "Земя", 19 март 2012г.



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustocks - Добър и реалистичен поглед към р...
19.03.2012 11:27
Добър и реалистичен поглед към реалиите на Бсп(боклуци)!
цитирай
2. socialismus - Което научаваме е все от медиите, а те имат свои интереси
19.03.2012 12:07
Изтърпявам да изслушам, но да взимам отношение по думи, преувеличени от медиите не ща много. Някак си предпочитам да чета идеи за просперитета на българите, отколкото чути на улицата думи. Още очаквам кандидатите за председател на БСП да изложат сериозни идеи, които убеден съм могат да се допълват, а не да си противоречат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 183142
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив