Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2016 18:48 - АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ: "ИЗТОЧНА ЕВРОПА И КРАЯТ НА ИЛЮЗИИТЕ"
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 1340 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Александър Андреев: „Източна Европа и краят на илюзиите”

 

Желю Железов

 

            Всеки ден чета БГНЕС - електронното издание на Дойче Веле. Днес 22. 12. бе публикувана статия под горното заглавие. Прочетох я с интерес и ми се прииска да напиша коментар. Но, за съжаление, коментирането беше вече прекратено. Питам се, защо редакторите бързат да прекратят дискусията по една толкова важна тема? Най- вероятно, защото се страхуват от разкриване на най-дълбоките причини за краха на илюзиите на източноевропейците.

            Г-н Андреев, цитирайки и други автори, ни представа правдива картина на политико-икономическото състояние на региона, но не е в състояние, а  и няма желание да потърси  причините. Ако той рискува идейното си целомъдрие и прощудира „Натрупването на капитала” на гениалната немска мислителка Роза Люксембург, би могъл да разбере, че случилото се в Източна Европа е абсолютно и неотвратимо следствие от развитието на капитализма. Ако последният можеше да превърне целия свят и всеки индивид в благоденстващи, каквато абстрактна възможност притежава, благодарение на способността си за колосално развитие на производителните сили на обществото, би го реализирал за четиривековното си глобално господство.

 В икономическата теория съществуват две основни понятия: брутен вътрешен продукт (БВП) и брутен национален продукт (БНП). Разликата между тях – положителна или отрицателна - е показател за мястото, което заема дадена страна в капиталистическата свят-система: сред т. нар. „златен милиард, или сред неоколониалната периферия. Ежегодно БНП на България е с десетки милиарди лв по-малък от БВП. Разликата потъва в благоденстващия Запад. От нея Дойче Веле плаща и заплатата на г-н Андреев.

Ако бъда удостоен с вниманието на господина и той прочете скромното ми творение, бих го помолил да коментира думите на Илия Троянов, - на един друг немски автор от български произход – изказани пред ПАНОРАМА на БНТ на 16. 12. т. г.: „Единствен шанс е да преодолеем капитализма. Не можем да имаме бъдеще в тази система”




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759174
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031