Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2012 14:20 - Указателни табелки за политически стопаджии
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 4370 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 02.10.2012 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Калин Първанов

Като нямаше с какво друго, властта реши да зарадва жителите на село Л. с указателни табелки. Както е известно, строителството на магистрали в Северна България се отлага за следващия мандат, а Л. е свързано с  второкласната и третокласна пътна мрежа.

Новите табелки сочат посоката към природна забележителност. Допреди няколко години тя беше известна главно на местните жители, на няколко учени от БАН и университетски преподаватели. След изграждането на екопътека обаче доби популярност поне в регионален мащаб.

За написването на проекта крадях от личното си време и от служебната хартия. Кметът на Л. приложи всевъзможни хитрости, за да успее с  трийсет хиляди лева  да представи що-годе завършен продукт. Как се е оправил – той си знае. Лично мога да се отчета, че за да останат пари за няколко табелки спестихме графата "Разходи за управление на проекта".  Ако не съм се изразил достатъчно ясно - не си писахме нито стотинка.

Затова ми стана толкова мило и драго като прочетох, че регионалното ръководство на сега управляваща партия отбелязало Деня на националните паркове с  поставяне на нови указателни табели към природната забележителност в Л. Оригиналната идея била на Жени-ГЕРБ във Враца, които получили подкрепа от Регионалната инспекция по околна среда и водите. Домакин на събитието станал общински съветник от ГЕРБ със съдействието на цял евродепутат и на обикновен депутат (впоследствие натирен от редовете на същата партия).

Нямаше да дръзна да се похваля, ако не бях попаднал на новината, че инициативата била подкрепена дори от ГЕРБ-Предприемачи. Ами то си е за хвалба: представяте ли си колко по-богат съм от толкова мастити представители на бизнеса, след като успях да открадна време за цял проект, а те – само за няколко кошчета и табели.

Някои ще си помислят, че активните гражданки направили с чужда пита майчин помен. "Жена врачанка" казват в онзи край на момите, които са чевръсти, ама са и малко джаста-праста. Други ще махнат с ръка -  че какво пък толкова, в случая не става дума за кражба (на идеи), а за надграждане, както се изразява и президентът на Републиката. И вероятно ще са прави. Но не това е основната поука в случая.

Колко ли по-полезни за обществото биха били всевъзможните партийни активисти, ако действаха като политически, а не като пионерски  организации? Да садиш борчета, да боядисваш огради, да почистваш градинки и да слагаш табелки сигурно е много важно, но още по-сериозно е да изказваш мнение по политически въпроси. Примерно – по основна тема като данъчната политика. Дали ако Жени-ГЕРБ имаха позиция по подобни въпроси депутатът им Борис Грозданов щеше да се изкаже за облагане и на пенсиите? Впрочем на жълтите павета продължават да се вихрят спорове каква указателна табелка следва да се закове на сегашната власт – "дясна", "център-дясна", "лява" на реторика – "дясна" на практика? Или просто "лява ръка-десен джоб"?

Когато се постави този въпрос се сещам за няколко случая. Обещаваха данък "Лукс", но въведоха данък "Колиба". Умуваха дали да не национализират Енергоразпределителните дружества, но в крайна сметка решиха да приватизират остатъчните държавни дялове. Канеха се да обложат лихвите по депозитите, но май са имали предвид пенсиите…

Казват, че отношенията с по-класните джебчийки обикновено започват като флирт и завършват като обир. Същото изглежда е и с някои политици.

Колкото до табелката – вие решете каква да им сложите.

Публикувано в сп. "ТЕМА", 01.10.2012 г.




Гласувай:
5



1. andrei - Поздрав за публикацията !
02.10.2012 14:35
Актуална и честно списана.За табелката е добре да им се сложи стрелка,която да указва посоката към затвора за герберските крадци и мошеници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 182651
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив